9452,32%-1,67
38,01% 0,12
41,00% -0,25
3766,19% 0,95
5982,04% 0,00
Kurum, "Daha temiz bir çevre için çevre dostu ulaşım anlayışını destekliyoruz. 81 ile gönderdiğimiz genelgemizle, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşma yolunda kararlıyız ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız," dedi.
Bakanlık tarafından yayımlanan 'Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi', Türkiye genelindeki valiliklere ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gönderildi. Genelgede, şarj ünitelerinin taşınabilir, herhangi bir inşaat gerektirmeyen ve blok montaj şeklinde olan birimler olduğu belirtildi. Bu ünitelerin, yangın ve elektrik güvenlik tedbirlerinin alındığı ve ruhsata tabi bir yapı olmadığı vurgulandı.
Kurulum Şartlarında Esneklik
Apartman ve sitelerdeki ortak alanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu için maliklerin beşte dördünün rızası gerekmeyecek. Ortak otoparklarda ise kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak.
Ortak alan dışında kalan, bağımsız bölümlere ait otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmadığı sürece kat malikleri kurulu kararına ihtiyaç duyulmayacak. Ancak, kurulumlar için ilgili elektrik kurumundan onay alınması ve tüm elektrikle ilgili mevzuata uygun hareket edilmesi gerekecek.
Ticari Amaçlı Kullanılamayacak
Şarj üniteleri sadece site veya apartman sakinlerinin kullanımına yönelik olacak. Site veya apartman dışında hizmet vermeye yönelik ticari işletme amacıyla kurulan istasyonlar bu genelge kapsamında değerlendirilmeyecek.
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Elektrikli araç şarj ünitelerini yaygınlaştırarak çevre dostu bir ulaşım anlayışını teşvik ediyoruz. Yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız," ifadelerini kullandı.