• BIST 100

    10840,59%1,05
  • DOLAR

    36,60% 0,09
  • EURO

    39,72% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3522,36% 0,13
  • Ç. ALTIN

    5671,28% 1,27

Çarpıntı Probleminin Nedenleri , Önemi ve Tedavi Yöntemleri

Kardiyoloji ve Elektrofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sabri Demircan, çarpıntı probleminin nedenleri, önemi ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri anlattı.

Sağlık 19.01.2025 15:17:00 244 0
Çarpıntı Probleminin Nedenleri , Önemi ve Tedavi Yöntemleri

Kardiyoloji ve Elektrofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sabri Demircan, çarpıntı probleminin nedenleri, önemi ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri anlattı.

Sağlıklı bir kişide, sürekli devam eden kalp atımları kalpteki bir odak tarafından yönetilip, kalp odacıkları arasında belli bir elektriksel aktivasyon düzeniyle sağlanmaktadır. Kalp atımlarının normalden daha yavaş (bradikardi) veya hızlı (taşikardi) olması, düzensiz olması, olağan dışı yerlerden uyarı çıkması (ekstrasistoller veya taşikardi) gibi durumlar ritim bozukluğu (aritmi) olarak adlandırılmaktadır. Ritim bozuklukları, hiç şikayete yol açmayabileceği gibi, çarpıntı gibi şikayetlere sebep olabilir. Ancak hayatı tehdit edici sorunlarla veya daha da önemlisi ani ölümle belirti verebilir. Çarpıntı, kişinin kendi kalp atımlarını hissetmesidir. Bu durum, ritmi düzgün bir kalbin fizyolojik tepkisi olabileceği gibi, kalpteki ritim sorunlarının belirtisi de olabilir. Heyecan, efor, kan basıncının yükselmesi, kansızlık, ilaç kullanımı, aşırı çay-kahve tüketimi, sigara, alkol gibi etkenler çarpıntıya yol açabilir. Ayrıca, bu etkenler ekstrasistol (erken vuru) gibi ritim bozukluklarını da tetikleyebilir. Hipertiroidi (zehirli guatr) gibi kalp dışı nedenler de çarpıntıya yol açabilirken, nodül veya büyüme kaynaklı tiroid sorunları çarpıntıya neden olmaz. Çoğu çarpıntı fizyolojik ve masum nedenlere bağlıdır. Ancak ritim bozukluğu kaynaklı çarpıntı, özellikle ciddi durumlarda kaygıya neden olabilir ve dikkatle değerlendirilmelidir. Çarpıntı, ritim bozukluğunun en sık görülen belirtisidir. Ancak her çarpıntı ritim bozukluğuna işaret etmeyebilir ve tamamen fizyolojik nedenlerle de oluşabilir. Bu nedenle, çarpıntının kaynağını belirlemek için dikkatli bir değerlendirme gereklidir.

Kısa ve seyrek ataklarda ritim bozukluğunu tespit etmek zor olabilir. Bu durum, altta yatan sorunların gözden kaçmasına ve yanlış tanılara neden olabilir. Ritim bozukluğu kaynaklı çarpıntılar genellikle aniden başlar ve kısa veya uzun süreli olabilir. Çoğu zaman efor veya gece uykudan uyandırma gibi durumlarla tetiklenir. Çarpıntıya bayılma veya baş dönmesi eşlik ediyorsa, özellikle kalp hastalığı veya ailede ani ölüm öyküsü bulunan kişilerde tehlikeli ritim bozuklukları düşünülmelidir. Bazı durumlarda, ritim bozukluğunun ilk belirtisi ani ölüm olabilir. Bu nedenle, bu tür belirtiler yaşayan bireylerde tam bir kardiyolojik değerlendirme yapılması hayati önem taşır.

Ekstrasistoller, kalpte fizyolojik çalışma dışı atımlardır ve sık görülen bir çarpıntı nedenidir. Sağlıklı veya hasta kalpte görülebilir ve egzersiz, heyecan, çay-kahve, sigara, ilaç, alkol ve ateşli hastalıklar gibi etkenlerle artabilir. Bazen bu etkenlerden bağımsız olarak da kendiliğinden oluşabilir. Çoğu hasta çarpıntı, boşluk hissi veya göğüs batması gibi belirtiler yaşar, ancak bazı kişilerde herhangi bir yakınma olmayabilir. Ekstrasistolü olan bazı bireylerde, kalp atımında anlık durmalar veya nabız düşüklüğü görülebilir. Eğer altta kalp hastalığı, genetik ritim sorunu veya ailesel ani kalp ölümü yoksa, erken vuruların sıklığına göre tedaviye karar verilir. Sık görülen ekstrasistoller veya altta kalp yetersizliği bulunan hastalarda, kalp yetersizliğini engellemek için ablasyon gibi kalıcı tedavi yöntemleri gerekebilir.

İstirahatte kalp atım sayısının dakikada 100’ün üzerine çıkması taşikardi olarak adlandırılır. Efor sırasında bu durum normaldir, ancak durup dururken çarpıntıya yol açan hızlı kalp atımları ritim bozukluğu belirtisi olabilir. Taşikardi, genellikle kalpteki normal dışı odaklardan çıkan sürekli uyarılar nedeniyle oluşur ve uyarının çıktığı bölgeye göre atriyal, supraventriküler veya ventriküler taşikardi olarak sınıflandırılır.

Bazı hastalarda ise doğuştan ya da kalp hastalıkları sonucu oluşan fazladan ileti yolları, kısa devre benzeri bir durum yaratarak kalp hızında ani artışa neden olabilir. Örnekler arasında Atriyoventriküler Nodal Reentran Taşikardi (AVNRT), Wolf-Parkinson-White (WPW) hastalığı, atriyal fibrilasyon ve ventriküler taşikardi bulunur.

Alkol alan kişilerde, alkol dozu ve bireyin toleransına göre güçlü kalp atımı, nabız yükselmesine bağlı olarak gece çarpıntı nedeniyle uyumada zorluk veya uykudan çarpıntı ile uyanma olabilir. Bu durumlar genellikle vücudun oluşturduğu reflekslerden kaynaklanır. Özel bir tedavisi ve gereksinimi yoktur. Ancak yoğun alkol tüketimi ya da alışkanlığı olmayan bireylerde, ritim bozuklukları (örneğin, Atriyal Fibrilasyon - "Tatil kalbi sendromu") tetiklenebilir. Ayrıca, tansiyon düşüklüğüne meyilli kişilerde alkol alımı sonrası baş dönmesi, fenalık hissi ve bayılma görülebilir.

Çay ve kahve içindeki etken maddeler aracılığıyla uyarıcı etki göstermektedir. Özellikle kalpte sempatik aktiviteyi artırıp kalp hızında göreceli artma, farklı odaklardan uyarı çıkması gibi etkileri olabilmektedir. Kahve ve çay kişinin toleransına ve miktara bağlı olmak üzere nabız artışı ve erken vuru artışına bağlı çarpıntılara yol açabilir. Ancak herkeste ritim bozukluğu yapması beklenemez. Kahve ve çayın organik ritim bozukluklarını (atriyal fibrilasyon, ventriküler taşikardi, supraventriküler taşikardi gibi) artırdığına dair net bir veri yoktur.

Ritim bozukluğunun türüne göre hastalarda tedavi yaklaşımı değişebilmektedir. Bir kısım hastada ilaç ya da girişimsel tedavi gerekli olmayıp, yalnızca yaşam tarzı değişiklikleri ve hastanın bilgilendirilmesi ile takip yeterli olmaktadır.

Erken vuru veya ekstrasistoller, ilaçla baskılanabilmekte veya uygun hastalarda ablasyon denen tedaviyle aritmik odağın tahribatı ile kalıcı olarak ortadan kaldırılabilmektedir.

Yine taşikardiler kulakçık veya karıncıktan çıkan odağı veya kısa devreyi oluşturan fazlalık yolun ablasyon ile hasara uğratılmasıyla kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

Nabız düşüklüğü ile ilgili sorunları olan hastalarda kalp pili, ani kalp durması yaşayan veya yüksek riskteki kişilerde şok pili yerleştirilerek (ICD) tedavi yapılabilmektedir.

Özetle çarpıntısı olan herkeste ritim bozukluğu olmayabilir. Çarpıntıyla başvuran kişilerde; ritim bozukluğu olup olmaması, ritim bozukluğunun türü ve oluşturduğu sorunlar, altta yatan kalp hastalığı ve ailevi genetik yapının durumu tedavinin gerekip gerekmediğini ve tedavi seçeneklerinden hangisinin uygun olup olmadığını belirler. Bu noktada, çarpıntısı olan bir kişide kardiyoloji ve özellikle ritim uzmanı (Elektrofizyolog) tarafından ayrıntılı değerlendirme yapılmalıdır.

 

 

Haber Kaynak : siirthaberci.com

Haber Editörü

İhsan EROL


Pazar 20.9 ° / 8.4 °
Pazartesi 21.8 ° / 11.1 °
Salı 19.5 ° / 12 °

SİİRT HABERLERİ

İŞ İnsanı Solmaz ’dan Baykan İlçe Başkanı Gümüş’e Ziyaret Hemşehrimiz iş insanı Solmaz Grup yönetim kurulu başkanı Seythan Solmaz, AK Parti Baykan İlçe Başkanı Cahit Gümüş’ü ziyaret etti.
İŞ İnsanı Solmaz,’dan www.siirthaberci .com Gazetemize Ziyaret Hemşehrimiz iş insanı Solmaz Grup yönetim kurulu başkanı Seythan Solmaz, www.siirthaberci.com gazetemizi ziyaret etti.
Kaymakam Özcan, Yetim, Öksüz Çocukları ve Aileleri İle İftarda Buluştu Baykan Kaymakamlığı tarafından “Dünya Yetimler Günü” dolayısıyla yetim, öksüz çocukları ve aileleri için iftar programı düzenlendi.
SİİRT VALİSİ KIZILKAYA, YETİM VE ÖKSÜZ ÇOCUKLARLA BİR ARAYA Geldi VALİ KIZILKAYA, YETİM VE ÖKSÜZ ÇOCUKLARLA İFTAR PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİ
Siirt’te Yılın hekimi ve yılın sağlık çalışanı ödülleri sahiplerini buldu. Siirt’te Yılın hekimi ve yılın sağlık çalışanı ödülleri sahiplerini buldu.
Siirt'teki Tarım Arazisi Sahipleri İçin Önemli Başvuru Duyurusu Siirt'teki tarım arazisi sahiplerini doğrudan ilgilendiren önemli bir gelişme yaşanıyor.
Siirtli Hasan Heybetli Cezaevinde Hayatını Kaybetti İstanbul’un yeraltı dünyasında tanınan isimlerinden Hasan Heybetli (75), tutuklu bulunduğu İzmir 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde 12 Mart’ta yaşamını yitirdi.
Eruhspor, Hakem Kararlarına Tepki Göstererek Ligden Çekildi Siirt Amatör Futbol Ligi ekiplerinden Eruhspor, hakem kararlarına yönelik adaletsizlik iddiaları nedeniyle ligden çekilme kararı aldığını duyurdu.
Siirt’te Pi Günü Coşkusu! Siirt Şehit Polis Hayrettin Şişman Ortaokulu, 14 Mart Dünya Pi Günü kapsamında öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırmak amacıyla özel bir etkinlik düzenledi.
AK Parti Siirt İl Başkanlığı Vefa İftarı Düzenlendi AK Parti Siirt il başkanlığı tarafından ramazan ayı dolayısıyla Vefa İftarı verildi.
Siirt Valisi Kızılkaya, VKS Toplantısına Katıldı Siirt Valisi / Belediye Başkanvekili Dr. Kemal Kızılkaya, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında Video Konferans Sistemi (VKS) ile 51 il Valisinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldı.
Siirt’e Erkek Öğrenci Yurdunda  Yangınla Mücadele Eğitimi. Siirt İsmail Fakirullah Erkek Öğrenci Yurdunda yangınla mücadele eğitimi gerçekleşti.
Siirt Milli Eğitimde "İftarda Konuşalım" Buluşmaları Sürüyor Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğünde "İFTARDA KONUŞALIM" buluşmaları devam ediyor.
Siirt TSO Başkanı Kuzu, Cumhuriyet Başsavcısı Sarıca’yı Ziyaret Etti. Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca’yı ziyaret etti.
Siirt Milletvekili Gül, Bakan Yardımcısı Suver’i Ziyaret Etti AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver’i ziyaret etti.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 25 10 9 6 10 36
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35