• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Biz Tatildeyiz Ama Beynimiz Tatil Yapmıyor!

Eğitim Danışmanı Barış Balcı, beynimiz için mevsim geçişlerinin ve tatillerin pek bir anlam taşımadığını belirterek, “Biz tatildeyiz ama beynimiz tatil yapmıyor.

Eğitim 4.07.2024 14:27:00 0
Biz Tatildeyiz Ama Beynimiz Tatil Yapmıyor!

Eğitim Danışmanı Barış Balcı, beynimiz için mevsim geçişlerinin ve tatillerin pek bir anlam taşımadığını belirterek, “Biz tatildeyiz ama beynimiz tatil yapmıyor. Yazın da tüm fonksiyonlarıyla çalışmaya devam ediyor. Beyninizi bu dönemde neyle meşgul ederseniz, o alanda kendini geliştirir” dedi. Balcı, yaz döneminde yapılabileceklerle ilgili öğrencilere önerilerde bulundu.

Eğitim Danışmanı Barış Balcı, mevsim geçişlerinin ve tatillerin beynimiz için özel bir anlamı olmadığını vurgulayarak, "Tatilde olduğumuzu düşünsek de, aslında beynimiz tatil yapmaz. Yaz aylarında da beynimiz tüm fonksiyonlarıyla çalışmaya devam eder. Bu dönemde beyninizi hangi aktivitelerle meşgul ederseniz, o alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz" şeklinde konuştu. Balcı, öğrencilere yaz döneminde yapabilecekleri konusunda çeşitli önerilerde bulundu.Yaz aylarında insanlarda rehavet olduğunu ve vites düşürdüklerini belirterek, “Bir takım koşullar veya zorunluluklar oluşturulmadığında beyin rehavete ve yılgınlığa da alışabiliyor. Bir tarlayla ilgilenmediğinizde nasıl dikenler, otlar biter, taşlarla dolar verimsiz bir araziye dönerse beyin için de bu böyle” dedi.

Beynimizden her gün 60 ila 80 bin düşünce geçtiğini kaydeden Barış Balcı, ‘Nasıl bir sporcu antrenman yaptıkça becerisini geliştiriyor güçleniyorsa beyin de öyle. Çalıştırdığı alan doğrultusunda daha aktif ve daha etkili oluyor. İyi bir şey için mi çalışıyor kötü bir şey için mi çalışıyor bunu sorgulamıyor, sadece yerine getirmeye çalışıyor. Bu nedenle yaz döneminde beyninizi neye yönlendirirseniz o alanda gelişim sağlayacaktır” diye konuştu.

Eğitim Danışmanı Barış Balcı, yaz döneminin özellikle öğrenciler için fırsat olduğunu belirterek önerilerde bulundu. Balcı şunları söyledi:

“Beynimiz 24 saat öğrenmeye açık. Beyin kendini sürekli yeniliyor. Biz düşündükçe, ürettikçe, yeni bir şeyler öğrendikçe beynimizi daha iyi çalıştırmış oluyoruz. Beyni düşünmeye, sorgulamaya, öğrenmeye itmediğimizde ise daha pasif, daha durağan hale geliyor.

Yaz döneminde becerilerinizi geliştirebilirsiniz

Beynimiz öğrenmekten yeni bir şey deneyimlemekten keyif alıyor. Yaz döneminde öğrencilerin dersi ödevi olmayabilir ama kitap okumaya zaman ayırabilir. Becerilerini geliştirmek için zaman ayırabilir. Bir enstrüman çalmak, yabancı dil öğrenmek, bir spor dalı ile ilgilenmek, satranç oynamak gibi. Beyni aktif tutmayla ilgili bir şeyler yapmasını öneriyorum. Yeni insanlarla etkileşimde bulunabileceği alanlarda bulunmak da beyin için çok faydalı.

Tatilinizi telefon, bilgisayar başında geçirmeyin

Tatilde sadece telefon, tablet, bilgisayarla zaman geçirmek doğru değil. Teknolojinin varlığı güzel, ama kişi bunu kendisini geliştirmek için kullanırsa faydalı. Örneğin bir dil öğrenmek için teknolojiden yararlanılabilir. Telefonda sürekli oyun oynadığınızda bu zihninizi meşgul ediyor ama beyninize bir kazanım sağlamıyor. Yaratıcılığınızı, üretkenliğinizi sınırlamış oluyorsunuz.

Beyin kapalı alanları sevmiyor

Sürekli rutinde kalıp aynı şeyleri yapmaktan keyif almıyor. Beyin hareket halindeyken çok iyi çalışıyor. Durağan kalmak ise beyin sağlığı açısından çok iyi değil. Evde, okulda, ofiste, arabada sürekli Küçük kapalı alanlarda kalıyoruz.. Beyin açık alandayken daha iyi çalışıyor. Görüş alanımız genişken, ufku gördüğümüz anlarda zihinsel performansı daha iyi daha aktif oluyor. Fırsat buldukça uzaklara

bakmak, biraz yürümek gerekiyor. Haftanın belirli günlerinde açık alana çıkmak iyi gelir. Güzel bir resme bakmak, güzel bir şiir okumak, güzel bir müzik dinlemek de beyni farklı yönleriyle uyarıyor ve iyi geliyor.

Yabancı Dil, Hızlı Okuma, Mental Aritmetik gibi kurslara katılabilirsiniz

Öğrenciler yaz döneminde becerilerini geliştirebilecekleri kurslara ve yaz okullarına katılmalılar. Belediyeler ve Gençli Spor İl Müdürlüğü gibi kurumlar birçok ücretsiz kurslar açıyorlar. Bunlara katılabilirsiniz.

Ben de yaz döneminde öğrencilere ”Anlayarak Hızlı Okuma” seminerleri veriyorum. Burada yapılan çalışmalar çocukların akademik süreçlerine katkı sağlıyor, yaz döneminde zihinlerini daha dinç tutmalarını sağlıyor. Bu programda Dikkat, odaklanma, verimli çalışma, zaman yönetimi buna benzer etkili öğrenme ile ilgili becerilerini de geliştirmiş oluyorlar. Bu nedenle hızlı okuma programına katılmalarını öneririm.

Bununla birlikte mental aritmetik, yabancı dil kursu da yaz aylarında öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için tercih edilebilir.

Folklör ve takım sporları ise kişiye takım çalışmasını öğretiyor. Bunlar ileride iş hayatı için çok güzel kazanımlar sağlıyor. Bunları yapmayanlar ileriki yaşlarında takım çalışmalarına uyum sağlamakta zorluk çekiyorlar.

Sınav öğrencileri yaz okullarına gidebilir

Diğer yandan seneye sınava girecek olan öğrenciler yani 7. Sınıftan 8’e geçenler ve 11’den 12’ye geçenler yaz döneminde kamplara katılabilirler. Dershanelerin yaz kursları, yaz okulları var Bunlara katılma şansları olursa, burada yapacakları geçmiş konuların tekrarı ve gelecek konularla ilgili ön hazırlık çalışmaları faydalı olacaktır.

Evde kendi kendine sınava nasıl hazırlanılır?

Dershaneye gitme fırsatı olmayıp kendi kendine evde çalışmayı düşünen sınav adaylarına ise önerim, kendi sınava hazırlık programlarını oluştursunlar. Öğleden önce, öğleden sonra ve akşam olmak üzere günü 3’e bölerek değerlendirebilirler. Birer saat bile çalışsalar günde 3 saat eder. Ancak bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmeleri, programa uymaları gerekir. Programı eksik ve güçlü yönlerini belirleyerek yapsınlar. Bunun için okuldaki rehber öğretmenlerinden destek alabilirler.

Ben de sınav koçluğu yapıyorum. Öğrencilerin kendilerini görmelerini sağlıyorum. Deneme analizleri yapmak, zaman yönetimi, günlük plan yapma, gelecekle ilgili hedef ve amaç belirlemeleri için onlara rehber oluyorum. Onların alacakları kararları, atacakları adımları daha iyi belirlemelerine katkı sağlıyor.

Sabah 8 ile 11 arası zihnin çok iyi çalıştığı bir zaman aralığıdır. Sabah saatlerinde zorlandıkları derslerle ilgili konu tekrarı yapmalarını öneriyorum. Öğleden sonra test çözümü yapılabilir. Akşam saatlerinde ise video izleme, özet çıkarma gibi pasif öğrenmeye zaman ayırabilirler.

Öğrenciler daha çok güçlü oldukları dersle ilgileniyorlar. Ama sınavda alanlarındaki bütün derslerden soru soruluyor. Bu nedenle zayıf ve geliştirmeleri gereken derslere ve konulara daha fazla zaman ayırmaları gerekiyor. Ne kadar erken güçlenirlerse kendilerine o kadar avantaj olur.

Kitap okumayı alışkanlık edinin

Günde 15-20 sayfa kitap okumak, bunu rutin haline getirmek, düzenli ve sistemli sürdürüyor olmak çok değerli. İlköğretim öğrencileri sabah ve akşam saati günde iki kez 20-30 sayfa okumalarını öneriyorum. Ortaokul ve lise öğrencileri biraz daha fazla okuyabilirler. Yetişkinler de düzenli kitap okumalı.

Yaz aylarında iş tecrübesi edinmek

Öğrencilerin için yaz döneminde birkaç hafta da olsa bir işte çalışmalarını öneriyorum. İş öğrenmek, para kazanmaktan ziyade deneyim elde etmeleri önemli. Mutlaka ilerideki mesleğiyle ilgili, işle ilgili olmak zorunda değil. Bir kuaförün yanında, bir eczacının yanında olabilir, nerede olduğu çok da önemli değil. Hayatla ne kadar erken tanışırlarsa ileride liseyi, üniversiteyi bitirdiklerinde iş hayatına adaptasyonları çok daha kolay olur.

Gelecekte yapmak isteğini işle ilgili, hedefi hayaliyle ilgili bir alanda çalışırsa tabii ki çok daha iyi olur. O alanda işinde iyi olan birini görmek ona ilham ve motivasyon sağlar.

Haber Editörü

İhsan EROL


Pazar 33.8 ° / 19.4 °
Pazartesi 33 ° / 19.4 °
Salı 34.4 ° / 19.1 °

SİİRT HABERLERİ

Siirt’te Yaz Sıcakları Etkisini Artırıyor: Vatandaşlara Gölgelik Uyarısı Siirt'te hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yaşam temposu yavaşladı.
Köy Okulunda Hem Eğitim Hem Eğlence Türk Kızılay Siirt Şubesi, merkez ilçeye bağlı Doluharman köyüne giderek burada eğitim gören öğrencilerle bir araya geldi.
Siirtli Minik Güreşçilerden Büyük Başarı: Türkiye Şampiyonu Oldular! Sivas’ta düzenlenen Minikler Türkiye Güreş Şampiyonası’nda 3 altın ve 1 bronz madalya kazanan Siirt Güreş Takımı, takım halinde Türkiye birinciliğini elde ederek göğsümüzü kabarttı.
Siirt Pervari'de Çekirge Saldırısına Karşı Harekete Geçildi: 3 Bin Dekarlık Alanda Dronla İlaçlama Başlatıldı Siirt’in Pervari ilçesinde ekili alanlara zarar veren çekirge sürülerine karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 3 bin dekarlık alanda dron destekli ilaçlama çalışması başlattı.
Siirt’te ALS Farkındalık Günü: Dr. Fidantek’ten Erken Teşhis Uyarısı ALS hastalığına dikkat çeken Uzm. Dr. Nesibe Büşra Fidantek, erken teşhisin hastalığın seyrini önemli ölçüde etkilediğini vurguladı.
Şanlıurfa’da “Fıstık Paneli” Düzenleniyor: Sektörün Tüm Paydaşları Bir Araya Geliyor Fıstık üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, tarımsal kalkınma adına önemli bir panele ev sahipliği yapacak.
Kurtalan'da Korkutan Yangın: Hızlı Müdahale Felaketi Önledi Cumhuriyet Mahallesi’nde boş alanda çıkan yangın, itfaiyenin zamanında müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı.
Süper Noktam Siirt Şubesi Hizmete Açıldı Siirt’e yeni bir hizmet noktası kazandırıldı. “Süper Noktam”ın açılışı törenle gerçekleştirildi.
Eruh Belediye Başkanı Cevher Çiftçi'den Anlamlı Ziyaret Başkan Çiftçi, hastanede tedavi gören engelli vatandaş Hasan Teğin’i ziyaret ederek moral verdi.
AK Parti Siirt Teşkilatından Taziye Ziyaretleri AK Parti Siirt İl Başkanı Av. Bahri Caner Özturan ve beraberindeki heyet, Şirvan ilçesindeki Çığır, Algan ve Atlağ ailelerinin taziye ziyaretlerine katıldı.
Kurtalan’da Karne Sevinci: 15.600 Öğrenci Eğitim Yılını Tamamladı Kurtalan’da 107 okulda binlerce öğrenci karne almanın heyecanını yaşadı. Kaymakam Samet Serin de öğrencilerin mutluluğuna ortak oldu.
Baykan’da Yılların Sorunu Çözülüyor: Mezbahane Yapım Çalışmaları Başladı Baykan Belediyesi, ilçenin önemli ihtiyaçlarından biri olan mezbahane sorununu çözmek için harekete geçti.
Sınavın Ardından Anlamlı Bir Gelenek: Siirt'te Kalem Toplama Etkinliği Gerçekleştirildi Her bir kalem, yeni bir başlangıcın, yeni bir hayalin umudu oldu.
SİİRT’TE KIRSALDA YOL KONFORU ARTIYOR! "Siirt’te Yerli Üretim İle Kırsalda Yol Konforu Artıyor!" “Siirt’te İsraftan Uzak, Yerli ve Milli Üretimle Yol Konforu Sağlanıyor!”
Pervari’de Arıcılık Destekleri Üretime Yansıdı: Hedef, Markalaşma Siirt’in Pervari ilçesinde arıcılık sektörüne sağlanan destekler meyvesini vermeye başladı. İlçede son yıllarda yürütülen projeler, bal üretimini artırırken, üreticilerin de yüzünü güldürdü.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2