9203,37%1,11
39,71% 0,11
45,62% -0,20
4287,56% -0,21
6935,52% 0,00
Günlük hayatın koşuşturmasında pek çok kişi ayakta su içmeyi alışkanlık haline getiriyor. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın uzun vadede böbrek, mide ve eklem sağlığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.
Özellikle yaz aylarında artan su tüketimiyle birlikte hızlı ve ayakta içilen suyun vücuda fayda yerine zarar verebileceği belirtiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Güneş, konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
“Ayakta su içildiğinde sıvı çok hızlı şekilde yemek borusundan geçip mideye ulaşır. Bu da sindirim sisteminde gerginlik, mide ekşimesi ve gaz şikayetlerini artırabilir. Oturarak ve yavaş içilen su, böbreklerin süzme görevini daha sağlıklı yapmasına olanak tanır.”
Böbreklerde süzme işlevi bozulabilir
Mide çeperine zarar verebilir, gastrit riskini artırır
Eklem sıvılarında dengesizlik oluşturabilir
Sindirim sistemini zorlar, şişkinlik yapar
Hem modern tıp hem de geleneksel öğretiler oturarak, küçük yudumlarla ve bilinçli şekilde su içmenin önemini vurguluyor. Hz. Muhammed’in de suyu oturarak ve üç yudumda içtiği yönündeki rivayetler, bu alışkanlığın dini ve kültürel bir temele de sahip olduğunu gösteriyor.
“Suyu içmek kadar, nasıl içtiğiniz de sağlığınızı belirler.”
Uzmanlar, özellikle sıcak havalarda bilinçsiz su tüketiminin yerine oturarak, dinlenmiş ve yavaş su içme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirtiyor.