9639,75%-0,10
38,01% 0,06
41,09% 0,68
3709,37% 0,58
5978,99% 0,33
Açılışa, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Bobuş ve il protokolü katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Törende konuşan Siirt Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Bobuş, Şal Şepik kumaşının Siirt’in geleneksel el sanatlarının en önemli örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Bobuş, “Bu kumaş, yöremizin el emeği, zarafeti ve sanat anlayışını yansıtan önemli bir kültürel değerdir. Ustalar, tek bir kumaşın çözgüsü için yaklaşık 10 kilometre yol kat etmektedir. Ayrıca, kumaşın parlaklığını ve dayanıklılığını artıran kirişleme işlemi için dağlardan özel otlar toplanarak el yapımı fırçalar hazırlanıyor” dedi.
Bobuş, atölyenin yalnızca geleneksel bir sanatı yaşatmakla kalmayıp, bu mirası gelecek nesillere aktaracak bir eğitim merkezi olarak da hizmet vereceğini belirtti.
Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ise Şal Şepik kumaşının henüz hak ettiği değeri görmediğine dikkat çekerek, “Şal Şepik, ülkemizde el sanatı alanında keşfedilmeyi bekleyen çok değerli bir ürün. Bugün, bu kumaşı ülkemiz ve dünyaya tanıtmak için önemli bir adım atıyoruz” dedi.
Vali Kızılkaya, Şal Şepik kumaşının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması gerektiğini ifade ederek, “Bir gün bu kumaşı Avrupa’da ve İstanbul’daki büyük mağazaların vitrinlerinde görmeyi hayal ediyoruz. Bu proje, Siirt’te birçok kişinin geçimine katkı sağlayacak büyük bir hayalin başlangıcıdır” diye konuştu.
Şal Şepik kumaşı, sabır ve ustalıkla işlenen, zarafeti ve sadeliğiyle dikkat çeken bir dokuma sanatı ürünü. Yeni açılan atölye, bu sanatın gelecek nesillere aktarılmasını hedeflerken, kültürel mirası yaşatmak için önemli bir rol üstleniyor.