Kadınlar Artık Kendi Soyadını Kullanabilecek!!

Geçtiğimiz günlerde AYM, kadınların evlenmeden önceki soyadını kullanabilmesini engelleyen hükmü iptal etti.

Önceki evlenmelerde  Türk Medeni Kanunu'nun 187'inci Maddesi'ndeki "Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir." Hükmü ile Öncesinde Eğer kadın sadece kendi soyadını kullanmaya devam etmek istiyorsa Aile Mahkemesinde eşine karşı dava açmak durumunda kalıyordu. Geçtiğimiz günlerde AYM bu kanun hükmünü eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti. Resmi gazetede yayımlan bu karar 8 ay sonra yürürlüğe girecek.
Peki, bu karar nasıl alındı? 
İstanbul’da bir mahkeme, “Erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı” gerekçesiyle bu hükmün iptali için AYM’ye başvurdu.
Başvuruyu değerlendiren AYM, Anayasa'ya göre kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu, ailenin de “eşler arasında eşitliğe dayandığını” belirterek hükmü iptal etti.
Bu karara Muhalefet olan AYM üyesi Muammer topal: Kadın-erkek eşitliği modern hurafelerdin biri;
Karara muhalefet eden AYM üyesi Muammer Topal ise gerekçelerini açıklarken "Kadın-erkek eşitliği modern hurafelerden birisidir" ifadesini kullandı.
Karşı oy gerekçesini 4,5 sayfalık bir metinle açıklayan Topal şu görüşlere yer verdi.
“Kadın ve erkeğin anatomik, fizyolojik, psikolojik ve cinsiyet farklılıkları sosyal anlamda da eşitliği imkansız kılan bir özelliğe sahiptir. Kısacası kadın erkek arasında yaratılış gerçekliği olarak yapısal eşitsizlik vardır. Bu durum genel olarak toplumda konumları itibarıyla kadın ve erkeğin eşitliğine engel olarak görülmektedir. Dolayısıyla üzerinde söz söylemeye fırsat bile verilmeden kabullenilmesi gereken dogmatik bir değer olarak öne sürülse de kadın/erkek eşitliği, modern hurafelerden birisidir ve ne ailede ne de toplumda huzuru, adaleti ve mutluluğu sağlayabilecek bir özelliğe sahiptir.” Görüşlerini belirtti. Bu Karardan sonra akla en çok akla takılan sorulardan olan çocuk soyadını kimden alacak sorusu ile ilgili şuan herhangi bir açıklama yok. Önümüzdeki 28 mayıs seçiminde sonra çocuk kimin soyadını alacağına ilgili çalışmaların başlanması ve önümüzdeki 8 ay içinden açıklanması bekleniyor.


Şakir EROL

24.05.2023 00:05:00

294


Baykan'da iki aile arasında kavga:1 ağır yaralı

Minibüs ile traktör çarpıştı, 15 yaralı

Helikopter destekli "huzur ve güven" uygulaması yapıldı

Yolcu otobüsünde 76,5 kilogram eroin ele geçirildi

Ağır hasarlı binaların patlayıcı yardımıyla yıkımı sürüyor

Yaralı bulunduktan sonra tedavisi tamamlanan tilki doğaya salındı

Hyundai i20 yenilenerek satışa sunuldu

Cezaevi tanıkları müze sürecine müdahil olma talebini yineledi

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Siirt'te çeşitli temaslarda bulundu

İl Başkanı Olgaç Vatandaşları Kabul Etti

İl Müdürü Ömür Başkan Özcan’ı Ziyaret Etti

Dr. Kaynak, Tıp Fakültesi Öğrencilerini Ziyaret Etti

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Özel Yetenek Sınavı Gerçekleştirildi

Siirt'te İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Üniversitemizin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Özel Yetenek Sınavı Gerçekleştirildi

KURTALANAN KAYMAKAMI GÖREVİNE BAŞLADI

Kaymakam Serine Ziyaretler devam ediyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.